Dieta kulturystyczna znacznie różni się od tej stosowanej w przeciętnym domu. Dysproporcja wynika głównie w liczbie dostarczanego białka czy węglowodanów. Znaczenie ma też dobór odpowiednich tłuszczy. Najważniejszą kwestią jest odpowiednie zbilansowanie kalorii. Kulturysta nie może przesadzić w żadną ze stron. Za mała ich ilość spowoduje spadek masy, z drugiej strony u sportowca może pojawić się niepotrzebna tkanka tłuszczowa. Co powinien jeść kulturysta, aby dobrze wyglądać?
Białko
Na temat białka w diecie kulturysty narosło wiele mitów. Zdrowe odżywianie nie opiera się tutaj wyłącznie na jedzeniu mięsa i fasoli. Najlepiej, gdy na jeden kilogram przypada około 1,3 – 2,3 grama białka. W przypadku większej ilości może dojść do obciążenia organizmu. Białko nie działa bez wsparcia węglowodanów i tłuszczy, dlatego talerz kulturysty powinien być jak najbardziej różnorodny. Najlepszym źródłem białka jest białe mięso, rośliny strączkowe czy jajka.
Węglowodany i tłuszcze
Węglowodany to ważny składnik energetyczny, który może przedłużyć trening sportowca. Należy jednak uważać z ich ilością, bo lubią powiększać tkankę tłuszczową. Optymalna liczba węglowodanów na dzień to około 150 gram. Wszystkie rodzaje kasz, ryż czy ziemniaki dostarczają całą masę witamin i minerałów. Mitem obrosło też znacznie tłuszczy w diecie. Takie składniki jak Omega-3 czy Omega-6 to składniki absolutnie obowiązkowe. Na każdy kilogram ciała powinno przypadać 1 gram tłuszczy w diecie. Najlepiej stosować nierafinowane oleje (np. oliwa z oliwek), orzechy czy awokado.
Inne dodatki w diecie
Czasami kulturysta nie jest w stanie w ciągu dnia dostarczyć ciału wszystkich składników. Wspomaga się często licznymi dodatkami w postaci suplementów. Do najczęstszych należą białka serwatkowe czy sojowe. Bardzo sprzyjająca w treningach jest również kreatyna, beta-alanina czy aminokwasy rozgałęzione BCAA. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyjmować dodatkowe witaminy i minerały. Najlepiej w dużych ilościach, bo zapotrzebowania jest większe niż w przypadku innych sportów.